Üniversitemizde TSE Kalite Yönetim Sistemi Belge Yenileme Tetkiki Toplantısı Yapıldı
Yayın Tarihi :
Üniversitemizde TSE 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Belge Yenileme Tetkiki’nin açılış toplantısı gerçekleştirildi. 5-6 Aralık 2024 tarihlerinde Üniversitemiz Kalite Yönetim Sisteminin mevcut standartlara uygunluğunu ve etkinliğini değerlendirecek olan TSE Baş Tetkik Görevlisi Reşit Yazıcıoğlu, TSE Tetkik Görevlileri Dr. İsmet Titiz ve Sezgin Hasdemir, toplantı öncesinde Rektör Yardımcımız ve Kalite Koordinatörümüz Prof. Dr. Mehmet Başalan'ı ziyaret etti. Kalite Koordinatör Yardımcısı Şube Müdürü Leyla Demirbaş da ziyarette hazır bulundu.
Ziyaret sonrasında program, TSE 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Belge Yenileme Tetkiki Açılış Toplantısı ile devam etti.
Merkezi Derslikler’de yapılan açılış toplantısına Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, Rektör Yardımcımız ve Kalite Koordinatörümüz Prof. Dr. Mehmet Başalan, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Erol Yılmaz ve Prof. Dr. Sedat Aktan ile Genel Sekreterimiz Dr. Öğr. Üyesi Şevket Evci, TSE Baş Tetkik Görevlisi Reşit Yazıcıoğlu,TSE Tetkik Görevlileri Dr. İsmet Titiz ve Sezgin Hasdemir ile dekanlarımız, enstitü ve meslek yüksekokulu müdürlerimiz, araştırma birim ve merkezlerinin müdürleri, Kalite Komisyonu üyeleri, Kalite Koordinatör Yardımcıları Öğr. Gör. Şeyma Hümeyra Çakır ve Şube Müdürü Leyla Demirbaş katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcımız ve Kalite Koordinatörümüz Prof. Dr. Mehmet Başalan, “Türk Standartları Enstitüsünün daha önce sahip olduğumuz TSE 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Belge Yenileme Tetkiki’nin açılış toplantısı için buradayız. Sayın Rektörümüzün göreve başladığında tüm birimlerimizde kalite kültürünün yaygınlaşmasının, akreditasyon çalışmaları yapılarak uzman kişi ve kurumların Üniversitemizde değerlendirmeler yapmasının çok önemli olduğunu ifade etmişti. TSE, kalite yolculuğumuzda bize bir kültür oluşturdu. Şimdi tüm birim ve bölümlerimizdeki başkanlarımız, bir süreci yönetirken hangi mevzuata ve yönetmeliğe, hangi kanun maddesine göre hareket edileceğini talep formunun numarasına kadar detaylı bir şekilde biliyorlar. Bu bizim hata oranımızı düşürüp yaptığımızın işin ve verdiğimiz hizmetin kalitesini artırmaktadır. Ayrıca birimlerimiz ile ilgili bir risk oluştuğunda bunu görme imkânımız da oluyor. Kalite yolculuğumuza başladığımız 2014 yılında TSE’ye başvurumuzu yaparken eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve diğer faaliyetlerimizi TSE’nin standartlarına göre hazırlamak için çaba sarf etmiştik. Prosedürler ve iş akış şemaları hazırlayıp bunların sorumlularını belirlemiştik. Öncelikle bir politika ile başlayan sürecimiz vardı. Daha sonra kurumsal yapımızın zenginleştiğini fark ettik. Değişik birimlerin birbirlerinden farklı kalite süreçlerini en verimli şekilde yürütmesi, hedeflerine yönelik daha etkili adımlar atmaları için sinerjik bir şekilde çalışan Kalite Koordinatörlüğümüz, Kalite Komisyonumuz, Politika ve İzleme Kurullarımız var. Bazı kurullar tavsiye kurulları olarak çalışırken bazıları da idari süreçleri yönetmekle sorumlular. TSE 9001 kapsamında yedi proses, altı prosedür, altı talimat, dokuz plan, 13 liste ve 221 formla Üniversitemizde hizmetlerimizi yürütmekteyiz.“ dedi.
Kalite Koordinatörümüz ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Başalan, konuşmasının devamında Üniversitemiz Kalite Yönetim Sisteminin amacı, kalite politikamız, Kalite Koordinatörlüğü organizasyon şeması ve görevleri, Üniversitemizin kalite yolculuğu, akreditasyon çalışmalarımız, kalite faaliyetlerimiz, Times Higher Education (THE) ve Greenmetric gibi uluslararası derecelendirme kuruluşlarının sıralamalarında Üniversitemizin başarıları hakkında bilgi verdi.
TSE Baş Tetkikçi Reşit Yazıcıoğlu, ''Sayın Rektörüm ve kıymetli hazirun, malumunuz üzere Kırıkkale Üniversitesi ile TSE iş birliği içinde Kalite Yönetim Sistemleri tetkiki yapmak üzere buradayız. Program kapsamında 2 gün tetkik gerçekleştireceğiz. Tabi standartlar da artık yerinde durmayıp kendini sürekli yeniliyor. Şu an itibari ile standartlarımızın 4/1 ve 4/2 maddelerinde iklim ve çevre değişikliğiyle ilgili değişiklikler var. TSE, iklim ve çevre değişikliği konularında üniversitelerden isterileri belirlememizi ve bunu dokümante yapmamızı istiyor. Uluslararası Standartları Kuruluşu (ISO) 176 sayılı Teknik Komitesinde 2026-2027 yıllarında köklü değişiklikler olacak. Biz, ISO Teknik Komitesinde bu değişiklikler yapıldıkça sizlerle paylaşacağız. Amacımız Üniversitemizde iyileştirme faaliyetlerine şahitlik etmek ve hangi alanlarda iyileştirme gerektiğini tespit etmek. Kamu-Sanayi ve Üniversite iş birliğinin de çok önemi var. Aldığım bilgilere göre ciddi çalışmalarınız var. Ulusal ve uluslararası kuruluşların denetimine tabi olduğunuzu ve güzel sonuçlar aldığınızı biliyoruz. Karşılıklı görüş alışverişi yaparak Üniversitemizi yarınlara nasıl güzel hazırlarız onu görüşeceğiz. Kırıkkale Üniversitesi öğrencilerinin mezun olduktan sonra iş bulurken diplomalarının çok faydasını göreceklerini düşünüyorum. Katılımınız için sizlere teşekkür ediyorum.'' ifadelerini kullandı.
Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, ''Türk Standartları Enstitüsü’nden değerli mesai arkadaşlarım ve Üniversitemizin kıymetli üyeleri hepinizi sevgi ve saygıyla selamlarım. TSE'den gelen arkadaşlarımızla altı buçuk yıla yakın beraber çalıştık. TSE ISO 9001, başlangıcından itibaren baktığımızda kaliteyi toparlayalım ve belirli bir standart oluşturalım denilerek oluşturulmuş. Uluslararası çıkan her standart rüştünü ispat etmemiş ülkeler için bir ayak prangasıdır. ISO 9001 aracılığı ile o prangaları 1987'de kırmaya başlamışız. ISO 9001; üretim, ürün, sistemi regüle ediyor ve harmoni sağlıyor. Ama işin özüne baktığınızda yıllardır TSE ile birlikte şikâyet ettiğimiz husus, uluslararası özgün standartlarımızın hazırlanması konusunda müdahale eksikliğiydi. Uluslararası alanda görünmek istiyorsanız uluslararası standartları kullanarak üretim yapmalısınız. Beşeri sermayenizi ve sistemleri geliştirmelisiniz. Bu sayede uluslararası pazarda yer edinebilirsiniz. Dolayısıyla bizde eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve Üniversitenin önemli görevlerinden sosyal sorumluluk açısından baktığımızda görevlerimizi yapıyoruz. Ulusal ve uluslararası değerlendirmelerde yerimizi alıyoruz. En son Üniversitemiz, dünyanın önde gelen sıralama kuruluşu THE tarafından bu yıl ilk defa yayınlanan THE Disiplinler Arası Bilim Sıralaması 2025’te dünya çapında disiplinler arası araştırmalarda önde gelen üniversiteler arasında 601+ bandında yer aldı. Sorumlu olduğumuz alanlarda belirli bir standart var ve biz bu standartlara bağlı kalarak çalışmalar yürütüyoruz. Üniversitemizi temsilen herkes şu an burada. Senato ve Yönetim Kurulu'nda her hafta kalite konusunu görüşüyoruz. Dolayısıyla arkadaşlarımıza her zaman 'Arkadaşlar bizler yapıyoruz bunu gösterelim' diyoruz. Dışardan gelen birisi bizlere 'şurada bir eksiğiniz var' dediğinde teşekkür ederek eksikliklerimizi gidermeye çalışıyoruz. Sözün özü şu, arkadaşlar uyum içinde gitmek çok önemlidir. Sizler kurumdaki birimler arasındaki personelin arasındaki harmoniyi sağlamalısınız. YÖKAK KAP Değerlendirme Kurulu, üniversitede yapılan işler dünyayla ne kadar uyumlu ona bakıyor. O yüzden sadece kendi içimizle değil dışarıyla da harmoniyi sağlamak zorundasınız. Bütün birimler şehirle uyum içinde olmalıdır.'' ifadelerini kullandı.
Program, konuşmaların ardından sona ererken TSE tetkik ekibi incelemeleri yapmak üzere birim ziyaretlerine başladı.